ГДЈЕ ЋЕ СЕ КУПАТИ ВИШЕГРАЂАНИ ОВОГА ЉЕТА

Kraj juna, a posebno početak jula po tradiciji je vrijeme kada počinje sezona kupanja i u Višegradu.
Nekada, dok Drina nije pretvorena u dva akumulaciona jezera, njene pjeskovite obale, čista i bistra voda bile su nezamjenljive za brojne kupače. Sa formiranjem jezera hidroelektrana “Perućac” i “Višegrad”, Drina je postala dublja i nečistija, sa muljevitim dnom koje je prekrilo nekadašnji šljunak i pijesak.
Zbog svega toga, a i zbog nikad realizovane obaveze Hidroelektrane “Perućac” iz Bajine Bašte da na prostoru Sportskog centra “Ušće”, još prije tridesetak godina, izgradi olimpijski bazen Višegrad je, praktično, ostao bez pravih Drinskih kupališta.
Zato se u vrelim ljetnim mjesecima kupači sele na male Rzavske plaže, a od prošle godine sve su brojniji i na Drinskim plažama u Međeđi.
Drina je tu još uvijek sa pjeskovitim dnom, a kupače ove sezone dočekuje potpuno uređeno kupalište “JAZ”, sa brojnim sadržajima, počev od mini plaže, restorana koji nudi sve vrste osvježenja i specijalitete sa roštilja. Tu je i mini ribnjak, mali bazen za djecu, mini dječiji park, ljetne bašte, skakaonica za kupače, te mol za čamce. Kompleks ljetne bašte “JAZ” je i registrovana stanica za popularnu jahtu “Vodeni ćiro”, koji saobraća trasom potopljene uskotračne pruge od Setihova, prema Višegradu i Ustiprači.
Sve su to razlozi koji će bez sumnje brojne višegrađane opredjeliti da svakodnevno koriste ovo kupalište u Međeđi, udaljeno od Višegrada petnaestak kilometara.
Inače, u Višegradu će se 7. jula održati sportsko-turistička manifestacija “Skokovi sa Drinske ćuprije”, na kojoj su najavljeni učesnici iz BiH, Srbije, Makedonije i Hrvatske. Time se, praktično, obnavlja nekadašnja tradicija skakanja sa starog višegradskog mosta.
Dan kasnije, 8. jula, ekološko udruženje “Drin-tim” organizuje Drugu regatu od Višegrada do ušća Žepe u Drinu, na kojoj se očekuje učešće velikog broja raznih plovila.
Što se tiče ljetovanja na moru sve je manji broj višegrađana koji taj luksuz mogu sebi priuštiti. Ipak, i takvih je poprilično, a njihove brige svedene su na dilemu gdje ljetovati, na Crnogorskom ili Hrvatskom primorju, odnosno u u Grčkoj ili Turskoj.

Komentariši