ШИМШИЋ: ЗАВРШЕН ДОКАЗНИ ПОСТУПАК У ОБНОВЉЕНОМ ПРОЦЕСУ

Apelaciono vijeće proglasilo je završenim obnovljeni postupak protiv Bobana Šimšića.
Apelaciono vijeće pri Sudu BiH proglasilo je završenim proces iznošenja dokaza obiju strana u obnovljenom postupku protiv Bobana Šimšića, policajca optuženog za zločine nad civilima počinjene u Višegradu.
Vijeće je u januaru ove godine ukinulo prvostepenu presudu kojom je Šimšić osuđen na pet godina zatvora za zločine protiv čovječnosti počinjene između aprila i juna 1992. godine.
Prvobitno je Šimšić proglašen krivim jer je u Osnovnoj školi “Hasan Veletovac” pomagao današnjem haškom optuženiku Milanu Lukiću da odvoji civile, kojima se kasnije gubi svaki trag, te jer je u toku druge polovine juna 1992. godine izdvajao i odvodio djevojke i mlađe žene “radi podvođenja” drugim vojnicima.
Prvostepeno Sudsko vijeće oslobodilo je Šimšića ostalih optužbi uz obrazloženje kako “Sud ne tvrdi da je optuženi nevin”, ali “nalazi da optužba nije dokazala van svake razumne sumnje radnje koje su mu stavili na teret”.
Postupak pred Apelacionim vijećem je počeo 9. marta ove godine.
Iako je Odbrana tražila izvođenje dodatnih dokaza, Vijeće je zaključilo da su dokazi koji su im predočeni u obnovljenom postupku dovoljni za donošenje odluke, te je najavilo da će saslušati završne riječi obiju strana 26. juna ove godine.


Nakon duže pauze (posljednje ročište je održano 21. maja), u ponedjeljak će biti nastavljeno suđenje Željku Leleku, višegradskom policajcu optuženom za zločine nad civilima počinjene u toku 1992. godine.


U utorak, 19. juna, nastavlja se suđenje Nenadu Tanaskoviću, optuženom za zločine u Višegradu počinjene tokom 1992. godine. Tužilaštvo je od februara do kraja maja izvodilo dokaze, a sljedeće sedmice je najavljen početak dokaznog postupka i izvođenje prvih svjedoka Odbrane.

Komentariši