НЕПОЗНАТА СУДБИНА ПРЕКО 400 ЛИЦА

Поводом Дана несталих у Херцеговини у Невесињу је у организацији Републичког одбора породица заробљених бораца и несталих цивила и Општинске организације Невесиње одржан округли сто на тему „Страдање Срба у долини Неретве 1992-1996.“

Након уводне бесједе предсједнице Републичке организације заробљених и несталих РС Мирјане Симанић, учеснике скупа поздравили су начелници општина Невесиње и Требиње Бранислав Миковић и Доброслав Ћук.
Предсједник Организације породица заробљених и погинулих бораца и несталих цивила РС Недељко Митровић рекао је да је у РС у протеклих 15 година пронађено само нешто више од половине несталих лица.
Он је на округлом столу о страдању Срба у долини Неретве 1992 – 1996. рекао да је процес тражења веома тежак и да се службе за тражење суочавају са различитим опструкцијама, прије свега оним политичке природе.
Директор Канцеларије за тражење РС Милан Богданић је истакао да се у процесу тражења и идентификације несталих стигло тек на пола пута, те да су преко 50 одсто несталих цивили.
Према његовим ријечима, израда централног регистра несталих лица биће један од приоритета Института за нестала лица БиХ који је 7. јуна и формално почео са радом.
Шеф Канцеларије Владе РС за тражење за регију Херцеговине Мирослав Муратовић је истакао да се ни данас поуздано не зна колико је Срба нестало у долини Неретве, али да се барата цифром од 419 лица, од чега су 275 цивили.
Он је навео да је до сада пронађено и идентификовано 231 лице, а да се још трага за 29 лица из Коњица, 70 лица из Мостара и 13 лица из Чапљине.
На округлом столу било је ријечи и о процесуирању ратних злочина пред међународним и домаћим судовима.
Преставник МУП-а РС Симо Тушевљак истакао је да су сви извјештаји које је МУП сачинио предати тужилаштвима. Он је апеловао да свједоци злочина дају своје исказе пред званичним органима, јер без тих свједочења нема ни процесуирања.
На округлом столу нису учествовали представници Сипе, Тужилаштва БиХ, као ни Тужилаштва РС, иако су били позвани.

Komentariši