ЕКСПЛОЗИЈА НА РАЗВОДНОМ ПОСТРОЈЕЊУ ТРЕБИЊЕ

Petak, 15 Juni 2007
dio dimne pečurke 10 minuta nakon eksplozije.jpgUredno snabdijevanje kvalitetnom el. energijom i dalje će biti samo pusta želja građana Trebinja. Večeras se iz „kruga“ Razvodnog postrojenja Trebinje u Petrovom polju u 20.10 h, čula eksplozija, a nakon toga je izbio gust crni dim i požar. U prečniku od 100 m zatekli smo razbacane komade keramičke zaštite sa oštećenog transformatora.

Trebinje, 14.06.07., 20.10 h,

komadi keramičke zaštite na putu.jpgOd gospodina Vese Kulaša koji se u tom momentu zatekao na razvodnom postrojenju, a pošto je bio jedini od prisutnih koji nam je mogao nešto više reći o ovoj eksploziji, zamolili smo ga da za posjetioce portala trebinje.info iznese svoje mišljenje:
„Eksplodirao je mjerni strujni transformator na 110 KV postrojenju, tzv polje „Komolac“. Radnici Razvodnog postrojenja odmah su reagovali i požar ugasili. Što je najvažnije niko nije povrijeđen. Kao posljedica ove eksplozije požar na transformatoru.jpgTrebinje je oko pola sata ostalo bez el. energije, a onda se stanje počelo segmentno normalizovati. Oštećeno polje smo prespojili na drugo. Prema prvim informacijama koje su nam dostupne, eksplozija je posljedica nečeg što se desilo na nekoj drugoj trafostanici, van razvodnog postrojenja. Ekipe za sanaciju oštećenog transformatora su na licu mjesta i rade na otklanjanju kvara kako bi grad i opština imali uredno snabdijevanje el. energijom“.

Kako smo nezvanično saznali, negdje van razvodnog je izbila zaštita na nekom od postrojenja i onda je došlo do eksplozije na Razvodnom. S obzirom da je ovo polje „Komolac“ povezano sa Dubrovnikom i H. Novim najvjerovatnije je da se na tom pravcu desila havarija na nekoj od trafostanica. Znači, da je eksplozija i požar posljedica uzroka koji se desio negdje van Razvodnog postrojenja.

Kada smo došli na lice mjesta zatekli smo i Srđana M. koji je bio svjedok trenutka eksplozije:
„Vozio sam se prema gradu i pažnju mi je odvukao ogroman blijesak, a zatim strahovita eksplozija. Zaustavio sam se da vidim šta se desilo, a tada se iznad Razvodnog pojavilo veliki stub dima u obliku pečurke. Nedugo zatim pokuljao je novi talas dima i izbio je požar. Koliko je eksplozija bila strahovita može se vidjeti i po ovim komadima keramike po putu koji najvjerovatnije potiču sa izolatora“.

Komentariši