ПРЕВЕНЦИЈОМ ДО ЗДРАВЉА

Поводом набавке савременог рендген апарата за мамографију у просторијама Опште болнице Невесиње јуче је одржан округли сто на тему "Здраствена заштита жена са посебним освртом на улогу мамографије у раном откривању обољења дојке"

 Подсјећамо на приједлог општинске Комисије за планирање развоја заједнице путем Пројекта управне одговорности (ГАП) невесињска болница добила је мамограф који ће знатно допринијети унапређењу здравствене заштите у општини. Средства у износу од 40.000 долара донирале су Шведска агенција за међународни развој и сарадњу (СИДА) и Америчка агенција за међународни развој (УСАИД). Дио новца за ову намјену Општој болници Невесиње дозначио је Фонд здравственог осигурања на приједлог Министарства здравља и социјалне заштите РС.

Директор Опште болнице Невесиње Боро Васиљевић истако је да је главни циљ пројекта обезбјеђивање боље здравствене заштите жена у општини и регији кроз пружање могућности да се превентивним прегледима у раном стадијуму открију обољења дојке и почне адекватно лијечење. Доктор Васиљевић је пренио забрињавајуће податке здравствених установа према којима једна од десет жена оболи од рака дојке, али је истовремено нагласио да је проценат изљечења преко 85% у случају раног откривања.
Управо је циљ јучерашњег округлог стола којем су присуствовали здравствени и социјални радници и представници донатора био да се подигне свијест код жена о значају и потреби планираних превентивних прегледа и дијагностике на мамографу.

Komentariši