ХЕРЦЕГОВИНА

ПРЕГЛЕД АКТУЕЛНИХ ДЕШАВАЊА У ИСТОЧНОЈ ХЕРЦЕГОВИНИ. ПИШИТЕ НАМ НА starahercegovina@yahoo.com

27.06.2007.

ТРЕБИЊСКИ ДОН КИХОТ СПРЕМАН ЗА ФЕСТИВАЛ

Pretpremijera Servantesovog i Bulgakovog "Don Kihota". Predstava za Festival festivala pozorišnih amatera, Pozorišne trupe "Male Stvari" iz Trebinja.


Interpretacijom poznatog pozorišnog komada pred dupke punom pozorišnom salom Doma kulture, trebinjska pozorišna amaterska trupa pokazala je još jednom da ovaj termin (amateri) postaje sve više rogobatan. Riječ i odrednica što ništa ne kazuje, uglavnom, zbunjuje, iliti, riječ s predrasudom.
"Male stvari" su "Don Kihotom" učinile veliki korak. Skoro sasvim, i igrom, i scenom i kostimima, potrli su te predrasude i dosegli nivo takozvanog pozorišnog profesionalizma.
Don Kihot, Sančo Pansa, Dulčineja i ostali, nekako potpuno novi, a opet, tako prepoznatljivi i sasvim uvjerljivi.
Ovu izuzetno zahtjevnu Bulgakovu dramaturgiju Servantesovog teksta, adaptirao je i režirao Miroslav Trifunović.
Reditelj sa više od 60 potpisanih pozorišnih predstava do sada, pedagog iz čije pozorišne radionice je, putem glumačke karijere, krenulo preko 50 mladih glumaca, autor nagrađivan brojnim nagradama (...između ostalih, 7 Zlatnih maski na festivalu festivala 2005. godine za prestavu "Seobe"...), gostovanjem u Trebinju, još jednom se vratio neprolaznom liku.
Naime, Trifunović je na početku bavljenja daskama koje život znače napisao "Don Kihotova poslednja vjetrenjača", svoju verziju čuvenog djela.
Čini se, povratak na najbolji način.
Majstorski okupljen i usklađen mlad ansambl. Iz "amatera" izvučen čisti "profesionalizam" i, po svemu viđenom u petak veče, napravljen pozorišni komad o kome će se dugo govoriti, i dalje od Trebinja.
Po završetku predstave,često prekidane burnim ovacijama publike, prvi utisci reditelja Trifunovića: "Reakcija publike sve govori. Daje nam za pravo da vjerujemo da smo uradili dobru stvar. A sama predstava je izuzetno zahtjevan. Trebalo je mnogo napora da se dobro "pročitaju i uhvate" Servantes i Bulkagov, dva velika umjetnika. Mislim da smo u dobroj mjeri uspjeli da se. Izuzetno sam zadovoljan, pogotovo što se radi o pretpremijeri. Vrijeme do nastupa na Festivalu, iskoristiće se za još bolje uigravanje ansambla, mada smo i sada sasvim spremni. Vidimo se krajem jula..." . Uz reditelja Trifunovića, i ostali učesnici u ovom projektu zaslužuju da budu pomenuti, a oni su:
Scenografija i vizuelni identitet predstave - Igor Bošnjak, pomoćnik reditelja – Željko Milošević, kostimografija Ivana Sudar, muzika Bobo Vučur, na temu muzike za Don Kihota, istraživao dr Voja Milutinović, zatim, majstor scene – Dragan Lambić, izrada kostima – Ivana Sudar i Radmila Stanić, tom majstor – Ognjen Vasiljević, majstor svjetla – Dejan Radanović.
A na daskama koje život znače, pojavili su se: Željko Milošević – Don Kihot, Marko Kovač – Sančo Pansa, Marija Pikić – Dulčineja od Toboza, Vedrana Miletić – ključarica, vojvotkinja, Sandra Perotić – krčmarica Marika i nezasita lažljivica, Darko Kurtović, Nikola berberin, vitez Srebrenog mjeseca, dželat, Dražen Milić – velečasni, Merlin-čarobnjak, doktor Pedro Resuo del Aguero, Igor Svrdlin – mazgar, duh, začarana princeza, Miodrag Šešelj – krčmar, svinjar, duhovnik, Dragana Stevanović i Vedrana Džudža – pratilje, djevojke. Inače, trebinjski "Don Kihot" se radi u zajedničkoj produkciji Centra za informisanje i kulturu iz Trebinja i Opštine Trebinje.
SOT

27.06.2007.

ДА РОДЕ НЕ ЗАОБИЛАЗЕ ХЕРЦЕГОВИНУ

Udruženje roditelja sa četvoro i više dece Republike Srpske, čije je sedište u Bileći, uputilo je u skupštinsku proceduru dokument pod nazivom ''Zadaci Republike Srpske u obnavljanju stanovništva'', kojim traže brojne povlastice za žene koje rode više dece.


Dokumentom je predviđeno da se majkama sa četvoro i više dece roditeljstvo prizna u radni staž. Sve bi primale i materinske plate u visini minimalne odnosno prosečne plate u Srpskoj, a to pravo koristile bi do ispunjenja uslova za penziju.
Jedan od najzanimljivijih prijedloga je onaj koji su svojevremno srbijanski Radikali pokušali sprovesti u Skupštini tadašnje Jugoslavije,a to je da se onima koji napune trideset petu godinu života, a nisu zasnovali bračni odnos naplaćuje poseban porez.

27.06.2007.

ТРЕЋИ ВИДОВДАНСКИ САЈАМ ПОЉОПРИВРЕДЕ

U organizaciji Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS,Opštine Nevesinje, Planinskog dobra , Udruženja poljoprivrednika, Zemljoradničke zadruge i Kinološkog udruženja Drina na Kovačicama kod Batkovića u četvrtak 28.juna biće održan Treći vidovdanski sajam poljoprivrede.


Na otvorenom izložbenom prostoru predstaviće se domaći odgajivači stoke, ali izlagači iz drugih hercegovačkih opština. Posjetioci će imati priliku da pogledaju i izložbu prehrambenih proizvoda, poljoprivredne mehanizacije, opreme za stočarstvo, alata i rezervnih dijelova.I ove godine se očekuju izlagači ručnih radova i domaćih gastronomskih specijaliteta.
Posebno formirana komisija ocjenjivaće i biraće najbolja grla u nekoliko kategorija – krave, junice, bikovi, ovce, dvizice, ovnovi, a nagrade su pripremljene i za odgajivače svinja i konja.Predstavnici Kinološkog udruženje proglasiće najbolje izlagače pasa.

ХЕРЦЕГОВИНА
<< 06/2007 >>
nedponutosricetpetsub
0102
03040506070809
10111213141516
17181920212223
24252627282930

ПИШИТЕ НАМ

MOJI FAVORITI
KIDNAPOVANI BLOG (revolucionarno-gradski blog)
više...

BROJAČ POSJETA
27792

Powered by Blogger.ba