ХЕРЦЕГОВИНА

ПРЕГЛЕД АКТУЕЛНИХ ДЕШАВАЊА У ИСТОЧНОЈ ХЕРЦЕГОВИНИ. ПИШИТЕ НАМ НА starahercegovina@yahoo.com

08.05.2007.

ГАЧАНИ ИСМИЈАЛИ ПРАВОСУЂЕ

Уз звуке свирене, повике "живио" и традиционалну гатачку гангу синоћ око 19 часова у Гацку је дочекан ослобођени начелник општине Милан Радмиловић. Окружни суд у Требињу је јуче уважио жалбу Радмиловићевог правног тима на решење о одређивању притвра, и укинуо притвор начелнику-рекла нам је Споменка Тешановић, један од Радмиловићевих бранилаца.

Ипак праве ловорике за укидање привора припадају начелнику одељења за привреду, финансије и друштвене дјелатности Драгану Паповић. Паповић је прошле сриједе ухапшен у Гацку а потом и саслушан. Он је својом максималном смиреношћу, добром организованошћу и перфектним познавањем права, што је изненадило и тужиоца, успио да побије тужиочеве доказе и обори кривичну пријаву.

За само тридесет минута Паповић је доказао своју невиност и по други пут у поседњих мјесец дана потукао тужиочеву тужбу. То је по правном аутоматизму значило и да слиједи ослобађање начелника Радмиловића што се и догодило јуче око 15 часова.

Синоћ се у Гацку у просторијама Српске Демократске Странке окупио комплетан врх херцеговачког СДС-а али и велики број грађана који су дошли да поздрава великог побједника-начелника Радмиловића. Славље у Гацку је трајао до раних јутарњих часова а окупњеним грађанима обратио се и сам начелник:

- Да сам ослобођен послије три дана поднио бих оставку без размишљања, а сада то ни луд нећу учинити шта више ако то жели странка кандидоваћу се и на следећим изборима- рекао је Радмиловић што је окупљена маса једва дочекала узвицима "Тако је".

Тако се јуче славило у Гацку. Славила се побједа истине и правде над самовољом једног човјека.

08.05.2007.

ПОНОВО АКТУЕЛАН ПУТ НЕВЕСИЊЕ-БЕРКОВИЋИ

Иако је рађено више пројеката за уређење регионалног пута Невесиње – Берковићи још увијек ове двије општине повезује макадам. Дио пута на територији општине Невесиње асфалтиран је крајем осамдесетих, а додатна два километра урађена су прије двије године.


Реализацију пројекта путног правца урађеног 2002.године, чека око 400 домаћинстава са око 1500 становника који гравитирају овом путу. Саобраћај између Невесиња и Берковића одвија се путем који је изградила Аустроугарска прије стотињак година, као стратешки од Сарајева, преко Калиновика и Невесиња према Дубровнику. Изузев дјелимичног уређења, пут Невесиње – Берковићи проходним и сада одржавају путари, као прије педесет година.
Пројекат уређења 19 километара макадама, као заједнички инфраструктурни сегмент код Дирекције за путеве и Владе кандидовале су општине Берковићи и Невесиње. Пројектом је предвиђено избјегавање превоја Трусина, па би будућа траса, умјесто преко Горње ишла преко Доње Трусине.
Ранко Лучић, начелник општине Берковићи каже да постоји усмено обећање представника ЈП „Путеви РС“ и представника надлежног министарства да ће ове године у финансирање ући уређење по три километра из оба правца. Око 1500 становника у пет МЗ Невесиња почели су потписивати захтјев за уређење регионалног правца између двије општине. Захтјев је насловљен на премијера, надлежно министарство и ЈП „Путеве РС“. Брано Ковач, предсједник Савјета МЗ Зови До, каже да би уређење пута Невесиње – Берковићи значило опстанак становника невесињских села, која су за ралику од осталог дијела Херцеговине жива. Све је већи број младих који се одлучују бавити пољопривредом, каже Ковач. Истог мишљења је и Милан Куљић предсједник Савјета МЗ Источни Биоград, а Милован Аћимовић из Горње Трусине каже да су имовинско – правни односи већ сада ријешени.
Пут Невесиње – Берковићи саставни је дио пројекта у оквиру изградње система „Горњи хоризонти“, на дијелу територија двије општине.

08.05.2007.

ЈАВНА РАСПРАВА О КОРИШТЕЊУ КАСАРНЕ

У Великој сали СО Невесиње одржана је јавна расправа о коришћењу објеката и простора касарне „Невесињска пушка“ који су одлуком Министарства одбране БиХ додијењени граду на кориштење.


Комплекс касарне у Невесињу не испуњава НАТО стандарде и зато иде у цивилне потребе, а према ријечима начелника Бранислава Миковића, да би Влада РС касарну додијелила у власништво морају се направити ваљани програми за најбољу намјену објеката и простора.
Општа је оцјена са јавне расправе, да се објекти у касарни могу користити за стамбену градњу, занатско-индустријску намјену, у спортско-рекреативне сврхе, паркинге, магацинске просторе и сличне садржаје.
Учесници у расправи су истакли, да је кмплекс касарне један од најзначајнијих ресурса у нашем граду и да би то требало искористити на прави начин.

08.05.2007.

ЗВУЦИ ВЕЛСА У ТРЕБИЊУ

Концертом велшког гитаристе и композитора Дилана Фаулера вечерас у Требињу почиње традиционална културна манифестација "Требињске љетне свечаности", која се сваке године одржава од маја од октобра.


Осим оригиналне велшке музике, Фаулер ће се требињској публици представити и етно композицијама из наших крајева, а гост вечери је џез гитариста из Србије Бранко Тријић.
Фаулер је прошле године одржао 150 концерата широм свијета.

07.05.2007.

РАДМИЛОВИЋ НА СЛОБОДИ

Начелник општине Гацко, Милан Радмиловић, који је ухапшен 29. марта на свом радном мјесту у Општини Гацко, пуштен је на слободу. Како незванично сазнајемо Окружни суд у Требињу је уважио жалбу Радмиловићевог адвоката и одлучио да му укине притвор.

Ову информацију потврдио нам је извор близак начелнику Радмиловићу, којем је у 15 часова уручено решење о укидању притвора.

Наша екипа наставља пратити дешавања и ускоро објављујемо нове информације.

05.05.2007.

ПРЕМИНУО ПРОФЕСОР ГАШО МИЈАНОВИЋ

БАЊАЛУКА, 4. МАЈА (СРНА) - Академик Гашо Мијановић, први предсједник Уставног суда Републике Српске /РС/, члан Сената РС и предсједник Одбора за правне науке Академије наука и умјетности РС преминуо је данас у 84. години живота, саопштено је Срни из Уставног суда РС.

Сахрана академика Мијановића биће обављена сутра, 5. маја у 16.00 часова на породичном гробљу Моско код Требиња.

Гашо Мијановић рођен је 29. јануара 1924. године у Моску. Завршио је Правни факултет у Сарајеву, гдје је магистрирао и докторирао.

Свој радни вијек Мијановић је провео као наставник на Правном факултету у Сарајеву. Прошао је све фазе универзитетског напредовања - био је асистент, затим доцент, ванредни и редовни професор на предметима Уставно право и Политички системи, а држао је наставу из Теорије државе и права и комуналног система.

Мијановић је био и шеф катедре Државног и Међународног јавног права, те члан Уставне комисије.

05.05.2007.

УГОВОР ЗА "ТРЕБИЊЕ РЕСОРТ" БИЋЕ ПОТПИСАН ДО КРАЈА МАЈА

 

Ових дана на нашу мејл адресу пристигло је неколико писама са сличном садржином у којима грађани Требиња траже одговор на питање шта се деслико са Гринфилд туристичким инвестиционим пројекто под радним називом "Требиње Ресорт" који би требао да се изводи на подручју Волујсца у близини нашег града. Познато је да се крајем 2006. године представници Општине Требиње и словеначке Групе  Хостинг за крај јануара 2007. године најавили потписивање уговора вриједног око 470 милиона евра, чиме би се створили услови за почетак активног рада на развоју пројекта у смисли планирања, израде мастер плана,  feasibility студије пројектовање и промјене просторно-планских докумената, након чега би отпочели грађевински радови. До данашњег дана уговорјош није потписан, а то је био повод да контактирамо Петера Весенјака, генералног директора Групе Хостинг, не би ли сазнали више детаља у вези са овим веома значајним пројектом за општину Требиње.

 "Истина је да је од стране руководства Општине Требиње и Групе Хостинг на састанцима у другој половини прошле године планирано постписивање главних уговора, за успостављање пословне сарадње у развоју пројекта под радним називом "Требиње Ресосрт", до краја јануара 2007 године. У међувремену радне групе представника Општине и Групе Хостинг активо су вршиле усклађивање Уговора о пословној сарадњи и Уговора о оснивању заједничког предузећа, које ће наступати као инвеститор Пројекта. Исто тако смо у том периоду требали придобити мишљење и сагласнот Министарства правде и државног одвјетништва РС у БИХ, па је то разлог што се са потписивањем уговора касни", објашњава Петер Весењак и наставља:

"Општина и Хостинг су ускладили Уговоре и исто тако придобили смо дио потребних мишљења и сагласноти. Стручна екипа наше фирме и даље активно ради припрему стручних подлога и анализа за развој пројекта у складу са већ презентованим концептом. Ових дана усклађујемо са Општином термин за сазив Скупштине Општине Требиње која прије потписивања треба прихватити предложене Уговоре и у истом термину након прихватања позитивне одлуке на Скупштини општине планирали смо и само потписивање уговора.

Према нашим информацијам које су нам дате од стране руководства Општине засједање СО Требиње одржаће се у овом мјесецу" каже Весењак.

Генерални директор Групе Хостинг истакао је да је у питању велики и сложен пројекат, те да се у оваквим случајевима од прве идеје до почетка градње чека и по неколико година испуњених са пуно озбиљног, стрпљивог и префесионалног рада који се очекује од Групе Хостинх,а ли уз активну подршку Општине Требиње и шире заједнице.

ВЕБ ПОРТАЛ ТРЕБИЊЕ ДАНАС

05.05.2007.

НЕЗАПОСЛЕНОСТ НАЈВЕЋИ ПРОБЛЕМ

Разматрање извјештаја о раду општинске борачке организације у прошлој години и програм рада за 2007.годину биле су основне теме јуче одржане сједнице Скупштине Борачке организације Невесиње.


Говорећи о најзначајнијим активностима локалног удружења бораца у 2006.години предсједник Скупштине Жарко Радовановић је као значајно истакао то што су проведени избори у свим мјесним одборима, а представници невесињске организације преко регионалних одбора активно су учествовали у изради Нацрта закона о правима бораца одбрамбено-отаџбинског рата.Као главни проблеми ове популације истакнути су незапосленост и неријешено здравствено осигурање. Позитивни помаци у прошлој години остварени су кроз доношење новог закона о правима бораца и стипендирање студената породица погинулих бораца.
У програму рада за 2007.годину као главни циљеви су наведени очување РС и њених институција, афирмација статуса борачке организације као организације од јавног интереса, побољшање статусног положаја борачких категорија, стамбено збрињавање, његовање слободарских традиција српског народа и обиљежавање значајних датума из протеклог рата.
Финансијски план организације у овој години урађен је на основу одобрених средстава из буџета општине у износу од 52.000 КМ. Планом Министарства рада и борачко-инвалидске заштите у овој години предвиђена је изградња 4 стамбене јединице и 60.000 КМ за једнократна давања према критеријумима које утврди Борачка организација.
На јучерашњој сједници разматрана је и актуелна политичка ситуација у РС и БиХ при чему је дата подршка захтјевима Покрета невладиних асоцијација СПОНА

05.05.2007.

НАЧЕЛНИЦИ ПРОТИВ ШПАНАЦА

Извршни савјет Заједница општина источне Херцеговине прихватио је позивза одигравање утакмице у малом фудбалу у којој би снаге одмјерила екипа начелника и њихових замјеника из седам општина овог дијела  Српске, са тимом састављеним од старјешина мултинационалних снага из Шпаније и руководилаца хуманитарних орканизација из те земље.

Како је планирано фудбалски меч биће одигран од 10. до 12. маја ове године у Требињу, у оквиру обиљежавања Дана Европе. Организатор ове манифестације је Женски центра из овог исочнохерцеговачког града. Извршном савјету источно-херцеговачких општина, у чијем су саставу њихови начелници, стигла је писмена понуда за одигравање и кошаркашке утакмице са Шпанцима у оквиру Дана Европе. Али, тај приједлог нису могли да прихвате јер су како су закључили на сједници у Берковићима, у том колективном спорту поприлично "танки".

Послије краће дискусијем, прив људи исочнохерцеговачких општина закључили су да им мали фудбал иде "од ноге", па су прихватили да се огледају са Шпанцима у том спорту.
04.05.2007.

ТРЕБИЊЕ: УХАПШЕНО ДЕВЕТ АЛБАНСКИХ ДРЖАВЉАНА

САРАЈЕВО, 4. МАЈА (СРНА) - Припадници Јединице Граничне полиције Требиње, на подручју граничног појаса општине Требиње, ухапсили су девет албанских држављана који су илегално прешли границу БиХ и једног држављанина БиХ - потврдио је Срни помоћник командира за истраге Јединице Граничне полиције БиХ Требиње Зоран Андрић.

Према Андрићевим ријечима, девет албанских држављана које је водило лице са иницијалима М.А. (рођено 1984. године у Требињу) јуче око 13.00 часова илегално су ушли у БиХ пјешачком стазом која обилази гранични прелаз Зупци.

Наведена лица, укључујући и држављанина БиХ, приведена су и лишена слободе, а обавијештено је и Тужилаштво БиХ.

Против лица албанске националности покренут је прекршајни поступак, док је од лица из БиХ узета изјава у својству оптуженог.

04.05.2007.

ДРАГАН ПАПОВИЋ НА СЛОБОДИ

 

 

 

Начелник Одјељења општине Гацко за привреду, финасније и друштвене дјелатности, Драган Паповић пуштен је јуче послеподне на слободу. Паповић је приведен у сриједу око 10:00 часова на свом радном мјесту у Општини Гацко.

Након хапшења Паповиј је,поново уз присуство тв камера,предат Тужилашту. Након саслушања тужилац Жарко Милић ставио је приједлог за одређивање притвроа до 30 дана. Међутим судија за претходни поступак Основног суда у Требињу је утврдио да не постоји нити један разлог за одређивање притвора. Ову удлуку је потврдило и вијеће суда и наложила Паповићево ослобађање.

Оно што јесте занимљиво у овом случају јесте да је суд утврдио исто образложење у случају Паповић и случају Радмиловић, али је донио два различита решења. У случају Паповић оптужени је ослобођен док је у случају Радмиловић оптуженом одређен притвор до 60 дана. Како је то могуће.

Подсјећамо да су Паповић и Радмиловић ухапшени 29.марта ове године када је Радмиловићу одређен притвор док је Паповић пушен на слободу.

04.05.2007.

У САРАДЊИ СА ГРАЂАНИМА ДО БОЉИХ РЕЗУЛТАТА

-У оквиру кампање "Ваша безбједност-наша обавеза" данас ће у свим полицијским станицама на подрчју Центра јавне безбједности Требиње, командири станица са сарадницима одржати састанак са представницима мјесних заједница.

Циљ ових скупова је успостављање мјесних заједница са подручја Општине Требиње одржаће се у просторијама ЦЈБ Требиње са почетком у 12:00 часова.


03.05.2007.

ТРЕБИЊЕ НА СВЈЕТСКОМ ФОТО КОНКУРСУ

Фотографија аутора Драгана Бабовића, препознатљив мотив Требиња(Стари град са Требишњицом), нашла се, ових дана, на првом мјесту на најпознатијем свјетском фотографском конкурсу, на сајту www.photoblink.com.

Оно што је изузетно, а за нас Требињце важно и што нас чини још више поносиним на свој град, јесте чињеница да су небо над Требињем, херцеговачки камен и модроплава Требишњица, очарали, не само аутора фотографије, већ и многе познате свјетске фотографе. У својим  коментарима, гдје су изразили своје одушевљење самом фотографијом, бројни свјетски признати фотографи су били опчиљени љепотом града подно Леотара.

При том, већина њих је изразила жељу да посјети наш граф. Добро нам дошли. Бићемо, као и до сада, свима добри домаћини. Ово је Херцегоина. Овом приликом захваљујемо аутору фотографије Драгану Бабовичи, што је љепоте нашег Требиња учинио доступним широм свијета.
А вама препоручујемо да се путем наведеног сајта и сами увјерите.
ОПШТИНА ТРЕБИЊЕ

 

03.05.2007.

КОНЦЕРТ НВО

Првога маја на празник рада на Тргу слободе у организацији Алетрнативног клуба и сцене "Зоран Радмиловић" одржан је концерт на коме су наступили млади бендови и плесне групе из Требиња. Повод за овај догађај, како кажу организатори био је Празник рада, али и потписивање декларације између представника невладиних организација РС, ФБИХ, Хрватске и Црне Горе, која за циљ има повезивање на међурегионалном нивоу раи запошљавања младих особа.

"Ради се о декларацију која ће повезати све општине у региону, како би се помогло младим људима да пронађу посао. На састанку договрено је да се декларација упути владама Хрватске и Црне Горе, односно Савјету министара БИХ, а након тога ћемо је дати на увид јавности.Мислим да се ради о епохалном документу који ће младима у Требињу отворити ноце перспективе и омогуцити да раде и у градовима региона, а не само у нашем", изјавио је избршни директор Алтернативног клуба и сцене "Зоран Радмиловић" Блажо Стевовић.

На новинарско питање како ће се младима обезбиједити потребне дозволе за рад и држављанство ван БИГ Стевовић је одговорио да ће циљ декларације бити да се то питање ријеши кроз институције система.


03.05.2007.

ПУНЕ РУКЕ ПОСЛА ЗА ПОЛИЦИЈУ

Buran prvomajski praznik za policiju

Припадници ЦЈБ Требиње имали су прилично буран првомајски празник о чему свједочи податак пристигао из ове установе у коме се наводи да су у протекла два дана почињена четири кривична дјела, једно нарушавање јавног реда и мира и четири саобраћајне незгоде.

30. Априла око 18:30 часова, у мјесту Клобук, у близини магистралног пута, од Д.П.(21) из Требиња одузето је 100 боксова цигарета марке "Мемфис", док је друго лице чији се идентитет још утврђује одбацило 96 боксова цигарета исте марке и побјегло са мјеста догађаја.

У ноћи између 30. априла и 14. маја извршена је провала у пословницу "Бреко гаса" у Требињу и том приликом отуђено 40км. Рад на расвјетљавању овог дјела је у току, наводе у ЦЈБ Требиње.

Исте ноћи око 02.00 часа припадници ПС Требиње лишили су слободе Б.С.(26)  из Требиња због постојања основане сумње да је физички напао и том приликом нанио тешке тјелесне повреде лицу Б.А. иѕ Требиња.

У ноћи 01. маја око 19:00 часова дежурној скужби ПС Гацко пријављено је да у селу Браниловићи група младића из два путничка аутомобила псује и пријети мјештанима бошњачке бациналности. Полиција је идентификовала лица која су се налазила у аутомобилима, упутила их у ПС Гацко, након чега је тројици лица, Небојша Славић(21), Душко Телебак(21) и Бојан Вуковић(19), (сви из Гацка) одређен притвор, али из извора блиских Тужилаптву сазнајемо да су младићи јутрос пустени на слободу.
03.05.2007.

ОКРУГЛИ СТО НА ТЕМУ "ПОСЕБНА ПРИЛИКА ЗА РУРАЛНЕ РЕГИЈЕ"

 

Омладински центар Требиње, у сарадњи са Форумом младих Требиње, у склопу имплемнтације пројекта "Омладинска политика општине Требиње", организује четврти округли сто на тему "Посебна прилика за руралне регије"

Циљ округлог стола је да се што више младих упозна са оцом иницјативом како би спознали могућност развоја сеоског подручја.

Дебата ће бити организована вечерас у просторијама Дома младих на првом спрату са почетком у 19.00 часова.

03.05.2007.

НАПАД НА БОШЊАКЕ

ГАЦКО- Дан након инцидента у којем је група од осам особа српске националности напала бошњаке повратнике у засеоку Браниловићи у Фаулагића кули, у овом селу владају страх и језа.

Мјештани каћу да их је све подсјетило на 1992. годину и страхоте прогона и убијања које су доживјели. Сјетили су се и првох повратничких дана када су на њих испаљиваме и гранате, али и низа инцидената у годинама касније.

ПИЈАНИ МЛАДИЋИ

-Било је ужасно. Група пијаних младића ушла је у село са два аутомобила и с уздигнута три прста почели су викати "Ово је Србија", "Ово је наша земља", "Балије јебемо вам турску мајку", "Излазите да вас кољемо"... Остала сам ван себе. Ево још дрхтим- прича нам 80-годишња Фатима Џубур, мајка четворице бораца Армије РБиХ ,присјећајућо се немилих сцена до којих је дошло између 18 и 19 сати 1.маја.

Ова старица прва се и сусрела са разулареним малдићима. Енес Танович каже да су повратници намјеравали о отрпјети све што се дешавало. Стрпљење их је, међутим, издало када се хорда зауставила пред кућом Фатиме Џубур, Тановић каже да је срећа што су повратници били смирени, јер би у супротном избио инцидент ширихј размјера.

СТРАХ СВЕ ВЕЋИ

Есад Чампара у свему види покушај застрашивања повратника. Али, ми нећемо напустити ову земљу никада, до задњега. Нека нам РС и премијер Милорад Додик напишу да се исеимо када нам не могу гарантирати игурност или нека нас пусте да живимо као људи. Он каже да само сви сигурни у његовом ентитету, па нека нам докаже или нека пусти да нас штити полиција из ФБИХ-истиче Чампара.

Мјештани су најавили организовање страже како би се заштитили, јер "неће допустити да им страђе максуме и дјецу".

Вехбија и Шаћира Чампара кажу како се боје да је ово само увод у нове инциденте. Како им је кућа поред пута, боје се и бацања бомби.

Мјештани Фазлагића Куче истичу огорчње тиме што у Бранилвиће, осим екипе "Дневног абаза", није дошао нико од политичких и вјерских званичника.

ДНЕВНИ АВАЗ(преузета вијест;не одговарамо за садржај)
ХЕРЦЕГОВИНА
<< 05/2007 >>
nedponutosricetpetsub
0102030405
06070809101112
13141516171819
20212223242526
2728293031

ПИШИТЕ НАМ

MOJI FAVORITI
KIDNAPOVANI BLOG (revolucionarno-gradski blog)
više...

BROJAČ POSJETA
27793

Powered by Blogger.ba